2013. augusztus 25., vasárnap


21 egyszerű gyulladáscsökkentő étel

1. Gyömbér
A gyömbér az egyik legjobb fájdalomcsillapító a világon, analgetikus tulajdonságokkal, az ibuprofennél is jobb. Fájdalomcsillapító hatóanyagok kvartettját tartalmazza: targingerolok, paradolok, shogaolok és zingeronok keverékét, amelyek hatékonyan csökkentik a fájdalmat. E mellett a gyömbér csökkenti a fájdalmat okozó prosztaglandinok szintjét a szervezetben. Egy tanulmányban a kutatók megállapították, hogy amikor az izomfájdalomtól szenvedő emberek gyömbért kaptak, mindegyikük javulást tapasztalt. Az ajánlott adag gyömbér 500 és 1000 mg naponta.
Igyál gyömbér teát vagy reszeld rá az ételre. Akárhogy is teszel, csökkenteni fogja visszatérő fájdalmadat.
2. Acai Juice
Egy napi pohár acai juice csökkenti az ízületi fájdalmakat, azáltal, hogy növeli a vér antioxidáns szintjét. Ez az Amazonasz mellől származó “antioxidáns erőmű” kis bogyóba csomagolva, segít a fogyásban és növeli az energiaszintet miközben méregteleníti is a testet.
3.  Kávé
A fejfájásokat kutató tanulmányok azt mutatják, hogy 200 milligramm koffein csökkenti a fejfájást, beleértve bizonyos mértékig a migréneket is… azáltal, hogy szűkíti az agyereket. De ne feledd, hogy a koffeinre támaszkodni hosszú távon visszafelé sülhet el, mert a szokásos kávéivók általában fejfájásos elvonási tünetekben szenvednek amikor csökkentik koffeinbevitelüket. Kávét is csak mértékkel ajánlott fogyasztani.
4. Olívaolaj
Az olívaolaj, gyakorlatilag olyan mint a folyékony elixir a fájdalommal vívott harcban. Gazdag antioxidáns polifenolokban, amelyek segítenek a fájdalmat okozó mechanizmust gátolni a szervezetben. Az olívaolaj a vaj jó helyettesítője is, bánjunk vele óvatosan viszont, mert egy evőkanál belőle 120 kalóriát tartalmaz.
5. Zsálya
Ha a torkod be van gyulladva, próbálj zsálya levelekből készült teát kortyolgatni.  Egy 2006-os tanulmány szerint fájó torokba zsálya kivonat bepermetezése hatékonyabbnak bizonyult mint a placebo.
6. Nyers Mandula és Dió
A nyers mandulában lévő omega-3 zsírsavak és antioxidánsok segítenek a fájdalom csökkentésében. Adjuk hozzá a salátánkhoz, vagy együnk egy maroknyi diót délutáni snack-ként. A nyers dió és dióolaj is tartalmazza ugyanazokat a nagy teljesítményű omega-3 zsírsavakat, harcol a fájdalom és a szervezetben lévő gyulladás ellen. A dió: kutatások szerint a legészségesebb “szívgyógyszer” is egyben.
7. Zöldek
Az olyan zöldségek, mint a spenót, amarant és rukkola nemcsak magas vastartalommal rendelkeznek, de K-vitaminban is gazdagok, amely erős csontokat és egészséges ízületeket eredményez. A tanulmány azt mutatja, hogy időseknél a vér nagyobb K-vitamin- szintje esetén kisebb valószínűséggel alakul ki osteoarthritis, szemben a K-vitaminszegény kontrollcsoporttal. A K-vitamin segíti a véralvadást, így ha vérhígítókat szedsz, kérd ki kezelőorvosod, vagy háziorvosod véleményét.
9. Szőlő
Néhány tanulmány szerint a szőlőben és szőlőlében lévő rezveratrol fájdalomcsillapító hatása hasonló az aszpirinhez. A szakértők napi egy pohár szőlőlé fogyasztását javasolják nők számára. A férfiak elbírnak két pohárral is. Nagy cukortartalma miatt a hölgyeknek kevesebb ajánlott.
10. Lenmag és lenolaj
A frissen őrölt lenmag és a hidegen sajtolt lenolaj bőséges mennyiségű zsírsavat tartalmaz, megintcsak az úgynevezett omega-3 zsírsavakat. Ne főzzünk lenolajjal, mert az ellenkező hatást válthatjuk ki vele, irritálni fogja a test szöveteit és fájdalmat okoz. A len rostja csökkenti az étvágyat és segíti a fogyást.
11. Kurkuma
A Kurkuma (indiai sáfrány) sárga fűszerként általánosan használt indiai curry. Kutatások azt is kimutatták, hogy hatékonyabb, mint a gyulladásgátló szteroid gyógyszerek, ha akut gyulladásról van szó. Fő terápiás összetevője a kurkumin. A kutatások azt mutatják, hogy a kurkumin olyan utakon keresztül nyomja el a fájdalmat, mint a hasonló mechanizmusú gyógyszerek, például a COX-1 és COX-2 gátlók (káros mellékhatások nélkül). 1500 mg kurkumin tartalmú étrendkiegészítő szedése ajánlott naponta.
12. Lazac 13. Makréla és a 14. Hering
Sok zsíros hal, mint a lazac, a makréla és a hering is tartalmaznak nagyon értékes olajokat. Az Omega-3 zsírsavak a szervezetben hormonszerű anyagokká alakulnak, amelyek csökkentik a gyulladást és a fájdalmat. Dr. Alfred D. Steinberg, a National Institute of Health izületi gyulladás szakértője szerint: a halolaj kivételesen jó gyulladásgátló szer. Közvetlenül hat az immunrendszerre azáltal, hogy 40-55 százalékkal elnyomja a citokininek felszabadulását, az olyan vegyületekét, amelyekről ismert igen erős “ízületpusztitó” hatásuk. Sok más vizsgálat azt is mutatja, hogy mérsékelt mennyiségű hal vagy halolaj fogyasztása csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, különösen az ízületi gyulladást.
15. Zeller és zeller mag
James Duke, Ph.D., a “The Green Pharmacy”: ” A zöld gyógyszertár” című könyv szerzője, több mint 20 gyulladásgátló vegyületet talált a zellerben és a zeller magjában, beleértve az apigenin nevű anyagot, amely az összes közül a legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bír. A zeller magokat adhatod levesekhez, pörköltekhez vagy sóhelyettesítőként használhatod igen sok receptben.
16. Meggy
Edzés utáni fájó izmokra ajánlott. Brit kutatók a közelmúltban megállapították, hogy azok az emberek, akik 1 uncia sűrített meggylét fogyasztottak naponta kétszer, mégpedig 10 napig, gyorsabban felépültek az edzés okozta izomlázból mint azok, akik kihagyták a levet. Kutatók úgy vélik, hogy ez a hatás a meggy gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságaiból ered. Egyébiránt, a sötétvörös és lila gyümölcslevekről- mint a szőlő, gránátalma, acai, és az áfonya- mára már teljes mértékben bebizonyosodott, hogy természetes, nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők (a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek például: az ibuprofen és az aszpirin ). A fizikai megterhelésből eredő izomsérüléses fájdalmakat a meggykivonat tízszer hatékonyabban csökkenti mint az aszpirin, vagy az ibuprofen. Csak két evőkanál koncentrált gyümölcslé kell naponta a tényleges eredmények eléréséhez. A cseresznyéről is megállapították hogy hasonlóan hatékony fájdalomcsillapitó.
17. Szeder 18. Málna 19. Áfonya és 20. Eper
Hasonló fájdalomcsökkentő vegyületeket találtak a szederben, málnában, áfonyában és az eperben. Ezek is kiváló gyulladáscsökkentő élelmiszerek. Növelik az úgynevezett hő-sokk ( Hsp) indukált fehérjék mennyiségét, amelyek mennyisége egyébként az életkor előrehaladtával csökken. A “hő-sokk” fehérjék hiányában gyulladás, fájdalom és szöveti károsodás lép fel. Ezek a bogyós termések tele vannak C-vitaminnal, egy olyan antioxidánssal, amely egyébként is erőteljes fájdalomcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint a C-vitamin segíthet abban is, hogy az emberek kevesebb fájdalmat érezzenek egy csonttörés, vagy ortopédiai műtét után.
21. Csilipaprika
A sors iróniája, hogy a csilipaprika kapszaicin tartalma miatt igen erős gyulladáscsökkentő, Magyarországon pedig bőven fellelhető.

Forrás: naturahirek.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a kommentet!